Ik lust geen paarden

augustus 28, 2016

Iedere familie heeft ze wel, van die gevleugelde uitspraken die tot in lengte van dagen, en tot ieders hilariteit, aangehaald worden. Hoewel allebei mijn ouders in een Drents dorp geboren zijn werd er bij ons thuis nooit echt plat gepraat. Af en toe een Drentse woord en er werden hier en daar wel eens wat 'ennen' ingeslikt, maar dat was het wel zo'n beetje.


Nu gingen mijn ouders eens op bezoek bij een oom in het mooie Echten, het geboortedorp van mijn vader. Het was in de tijd van de perenoogst en mijn broer was ook van de partij. De oom vroeg aan mijn broer of hij een peer wilde. Maar dan op z'n Drents, zoiets als: 'Meugt ie ook 'n paare?' Waarop mijn broer met verschrikte ogen en nogal bangig antwoordde: 'Ik lust geen paarden!'


Afijn, die uitspraak kwam natuurlijk meteen op in mijn hoofd toen ik de peren in mijn vaders tuin plukte :) Het zijn er beetje veel om zo op te eten dus gebruikte ik er een paar om samen met Tweetje een snel sapje te maken. Per glas 2 peren en een scheutje water in de blender. Daarna even door een zeef voor een mooi helder sapje... lekker hoor!


En omdat we toch zo lekker bezig waren maakten we meteen wat perenijsjes. Zelfde principe als bij het sapje, maar dan met pulp en al in bekertjes. Stokjes erin en klaar! Meteen de vriezer in zodat we vanmiddag al kunnen genieten van onze eigenste perenijsjes, het is tenslotte volop zomer, en we hebben nog eens vakantie ook... wihoeeeee!

You Might Also Like

8 reacties

 1. geweldig!! Ik lust geen paarden hahaha
  X Es

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat een geweldige anekdote. Ik ben opgegroeid in de Kop van Overijssel met dialect (en ABN). Ik verhuisde als jongvolwassene al snel, omdat niet alleen het dialect beperkt. Toen mijn zonen jong waren zag ik regelmatig de verwondering over het dialect en hun vanzelfsprekende onbegrip. Jongste is nu 11 en vindt het geweldig om soms iets in ons dialect te zeggen. Het bekt erg lekker namelijk ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Je houdt er toch wat van over hè? Ik merk zelf dat er soms in eerste instantie een dialectwoord in mijn hoofd opkomt en ik echt even moet nadenken wat het 'Nederlandse' woord ook al weer is ;) grappig dat jouw zoon toch ook iets overgehouden heeft van jullie dialect. Zou echt jammer zijn als het helemaal verloren gaat.

   Verwijderen
 3. Die titel, dat moest ik natuurlijk meteen even lezen!! Wat een grappig verhaal :-)
  Geniet van al die peren en vakantie

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ha ha geweldig verhaal. Ik vermoedde al iets, bij het zien van de titel en de perenfoto. Want tja, plat praten kan ik als de beste, compleet met het inslikken van alle nnnnn ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ben je geboren en getogen in Drente Gertrud? En altijd daar gewoond? Ik heb inmiddels het ennen inslikken afgeleerd ;)

   Verwijderen
 5. Wat een mooi blog heb je, geweldige foto's! Leuk, ga je volgen!

  BeantwoordenVerwijderen